Faipari gépek a KENTECH KFT.-től

Beütőszondás, vagy érintőszondás nedvességmérő ?

A faipari nedvességmérőkről már egy 2018-as bejegyzésünkben részletes tájékoztatást adtunk, ahol bemutattuk a nedvességmérők különböző fajtáit, és irányt nyújtottunk a megfelelő használatukhoz.

Ezen cikkünkben nem szeretnénk megismételni az ott leírtakat, de az alapok megismeréséhez érdemes azt elolvasni. 2018 óta az alapigények nem változtak, viszont szinte minden termék kicserélődött, újabb, digitalizációs világunkhoz alkalmazkodó eszközökkel bővültek a műszerek.

Cégünk 3 gyártó – Merlin, Logica, Tanel – magas minőségű termékeit forgalmazza a hazai piacon, a legegyszerűbb beütőhegyestől a legpontosabb, bizonyos mélységi pontokra beállított precíz nedvességmérőig.

Kezdjük a bemutatást a beütőszondás típussal. Ennél a típusnál meghatározó, hogy az elektródákat milyen mélységben ütjük be, a jelzett nedvességtartalom a két elektróda közötti terület maximális nedvességét mutatja. Általában minél mélyebbre jutunk, annál nagyobb nedvességgel találkozunk egy friss fa esetén, tehát javasolt a mérést a fa közepén elvégezni. De előfordulhat ennek ellenkezője is, pl. egy kint tárolt, már leszárított fa esetén a felső nedvesebb réteg  magasabb nedvességtartalma felfelé torzíthatja a jelzett eredményt. Ez kiküszöbölhető szigetelt elektróda használatával, ugyanis ez esetben csak a szigeteletlen elektródavégen jelzett nedvesség jelenik meg.


Ezen típusú nedvességmérők legegyszerűbb, legolcsóbb verziója a beütőtüskével rendelkező Micro. Kis méreténél fogva ez bárhol bevethető, legelőnyösebben fatelepen, vagy tűzifa vásárlásánál, de tisztában kell lennünk, hogy a beütőhegy max. 5 mm mélyre jut, ezért érdemes a mérést a faanyagot kettévágva, a közepén is megismételni. Ezen típus egy megközelítő eredményt nyújt, mely a korrekciós tábla használatával pontosítható.
A Tanel  HIT3 kalapácsos beütőszondája könnyen behatol a faanyag közepére, a fafajt kiválasztva az eredmény megbízható, hőmérséklet kompenzált, és pontos lesz. Ez a típus már minden asztalosipari igényt kielégít.
A legsokoldalúbb beütőszondás készülék a Logica MoisTrue sorozata, ahol az alapműszerhez többfajta szonda csatlakoztatható a felhasználási területtől függően. A könnyített markolatú szondafejhez rövid, vagy konduktív elektróda (pl. furnérhoz) jár, a mélységi mérésekhez a nehezített markolatba fogható, akár 40 mm elektróda is könnyedén beüthető. Ez a típus már a mai kor igényének megfelelően USB porttal ellátott, az adatok számítógépre átvihetők, ott feldolgozhatók, archiválhatók. A legújabb fejlesztés szerint pedig az opcionális MoistApp letöltésével már okostelefonon is tarthatjuk a kapcsolatot.

A másik nagy csoportot alkotó érintőszondás készülékek a fanedvességet a mérőfelület alatt bizonyos mélységben mérik, itt a jelzett adat a terület átlag nedvessége.

Nagy előnye a beütőszondással szemben, hogy roncsolásmentesen, rövid idő alatt mér, hátránya, hogy egyenletes, gyalult felület szükséges hozzá, ezért fűrészárunál fenntartással kell fogadni.
Ezen család leggazdaságosabb terméke az LG6 NG készülék, mely barátságos ára mellett 7 facsoport választási lehetőséggel és hőmérsékletkorrekcióval pontos adatot ad 10-30 mm mélységben.
Hasonló, de sokoldalúbb, újabb terméke a gyártónak az MT sorozat, melynek MT20 terméke már két mérési mélységben állítható (15-25, ill. 8-15 mm), és 12 facsoport közül lehet választani. Ez a típus az USB kábelen keresztül csatlakoztatható számítógéphez, ahová a gyűjtött adatokat felvihetjük.
A termékcsoport vitán felül legpontosabb egyedei a MERLIN HM9 sorozattagok. Itt az egyes típusok mélységmérésük alapján különböznek, viszont abban a tartományban a legprecízebb eredményt adják, így a WS5 – 8mm, WS13 – 20mm, WS25 – 40mm mélységben. A sorozatba tartozik a WS1 készülék is, mely a furnér nedvességmérésében játszik egyedülálló szerepet a maga 0,5-3 mm mélységű mérésével.   Az EVO SM típus pedig abban tér el rokonaitól, hogy durva, fűrészelt felületen is használható.

Jelen bejegyzésünkben csak a fa nedvességméréséhez szükséges kézi készülékekről esett szó. Egy következő ismertetőnkben összefoglaljuk a kamrában szárított faanyag legegyszerűbb mérőműszereit, illetve az egyéb anyagok, így a pellett-brikettgyártáshoz használt fűrészpor, faforgács, bio szálasanyagok nedvességméréséhez használható készülékeket.

Bejegyzés megosztása
  , , , , , , , , , , ,


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük