Faipari gépek a KENTECH KFT.-től

Hogyan válasszuk ki a megfelelő spirálmarót ?

A spirálmaró a CNC megmunkáló központokban használt egyik alapvető szerszám. Minden típusú fa, különféle rétegelt lemez és fa alapú anyagok feldolgozásához szükséges. Általában a szerszámátmérővel megegyező szárral rendelkezik, de pl. az ITA 191/192 sorozat marói 8 és 12 mm szárral is kaphatók különböző szerszámátmérővel a kézi felsőmarógépek számára. Minden spirális keményfém maró a svájci Ceratizit cég által szállított anyagokból készül- amely világelső a kiváló minőségű keményfém gyártásban – a legmodernebb numerikus gépeken a legnagyobb pontossággal. Egyes típus  kapható speciális bevonattal is, mely főként a szerszám élettartamát növeli.

Az ITA TOOLS a spirálmarók széles választékát fejlesztette ki, a vágófogak száma és alakja, valamint a szerszám által elvégzendő munka típusa szerint. A legelterjedtebbek a 2, vagy 3 spirálon futó sima (190/191/192/193/198 sorozat), vagy barázdált fogú (195/196 sorozat) marók. A sima fogak biztosítják a megmunkált felület kiváló minőségét. A barázdált fogak (forgácstörő) viszont ideálisak nagyolásra és az anyag megmunkáló központon történő vágására. A forgácstörők kb. 0,5 mm mély fogak, amelyek egymással szemben vannak helyezve, és fő funkciójuk a vágásteljesítmény átlag duplájára növelése. Ezek a fogacskák kicsinyítik és főleg rövidítik a forgácsokat, ami csökkenti a szerszám terhelését marás közben.

Különbség nagyoló és befejező (simító) spirálmaró között

  • A vastagoló maró megmunkálás után hornyokat hagy az anyagban kb. 0,5 mm mélységgel. A befejező maró ideálisan sima felületet hagy.
  • A vastagoló maró kb. 3x nagyobb teljesítménnyel rendelkezik, tehát időt is megtakarít

Az ilyen típusú vágószerszámokat leggyakrabban fa és rétegelt lemez megmunkálására használják horonymarásra, felületmarásra, vagy vágásra.

A tömör karbid maró precíziósan csiszolt spirálja a forgásirányhoz képest lehet negatív, pozitív, vagy negatív-pozitív dőlésszögű.

A negatív, a pozitív és a pozitív- negatív spirál marófejek összehasonlítása

A negatív (downcut)  spirál marófej – ahogyan az a megnevezéséből is látható-, negatív dőlésszöggel van csiszolva, vagyis a forgásiránnyal ellentétes irányban. Ez a forgács alsó részbe vezetését biztosítja. Ez a marófej nem alkalmas mélyebb horonymarásra. A kimart anyag a horonyban fog összegyűlni (a maró elkezd lefulladni), és a szerszám tönkre mehet. Viszont előnyös felületi marásra, illetve folyamatos mélyítésre.
A negatív spirál marófej kiváló vágás minőséggel rendelkezik a felső oldalon és alsó forgács elvezetést biztosít.

 

 

A negatív, a pozitív és a pozitív- negatív spirál marófejek összehasonlítása

 

A pozitív (upcut) spirál marófej pozitív irányba csiszolt éllel rendelkezik, mint a  klasszikus fafúró.  Fúrás közben a forgács felfelé van elvezetve, ezért ez a típus alkalmasabb mély horonymarásra, mivel a fahulladék a szár irányába távozik.
A pozitív marófej kiváló vágás minőséggel rendelkezik az alsó oldalon és felső forgács elvezetéssel rendelkezik.

 

 

A negatív, a pozitív és a pozitív- negatív spirál marófejek összehasonlítása

A pozitív- negatív spirálmaró tökéletesen kidolgozza az anyag alsó és felső szélét is, mivel megfelezett csiszolási éllel rendelkezik. A pozitív- negatív spirál marófej kitűnő vágás minőséggel rendelkezik, az alsó és a felső oldalon sem keletkezik beszakadás. A szerszám teljes részével történő marás közben a forgács az alsó és a felső oldalon van kivezetve. Ideális a munkadarab alakra, illetve vég vágására, de figyelni kell a teljes élhossz használatára.

 

 

 

A mai kor újabb, és egyre szélesebb körben használt alapanyagaihoz a tömör karbid marók fogkiképzésük, formájuk, élképzésük kialakításával idomulnak. Így speciális szerszámok kaphatók a különböző alapanyagokhoz, mint pl.:

  • kompozit
  • műanyag
  • alumínium
  • habanyag
  • 3 D modell
  • Alucobond, Dibond

Cégünknél a leggyakrabban használt termékek készletről kaphatók, de a gyártó óriási raktárkészletének köszönhetően az előrendelt szerszámok is beérkeznek 1-2 hét alatt. A szerszámok választéka folyamatosan nő, amennyiben nem találja a konkrét típust, méretet, forduljon kollégáinkhoz, nagy valószínűséggel gyártó partnerünknél kapható a keresett termék.

Az elsőosztályú minőség, és gyors szállítási idő mellett még fontos pozitívum a barátságos ár !

Tesztelje fentieket, rendeljen webáruházunkban !

A különböző sorozatú termékekről átfogó prezentációt talál itt.

 

Bejegyzés megosztása
  ,


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük