Faipari gépek a KENTECH KFT.-től

Hogyan működik a Kreg™ pocket-hole, azaz zsebfurat kötés ?

Sok idő eltelt azóta, mióta az amerikai Craig Sommerfeld  szerszámkészítő  1986-ban saját konyhaszekrényének építéséhez megtervezte és megalkotta a „Craig’s Jig” készüléket acélból és alumíniumból.  A bútor, illetve az összeállításához használt asztalosipari módszer  annyira sikeres lett, hogy a barátok és a munkatársak ösztönzésére  Craig elkezdte a sablon gyártását, megalapítva vállalkozását a Kreg Tool Company- t . Így született meg az un. „pocket-hole”, azaz zsebfurat kötésrendszer, ami ma már világszerte elterjedt , de a Kreg Joints ™ a mai napig vezető e téren. Az eredeti egy furatos jig ma már több verzióval bővült, az egyszerű sablontól a gépesített változatig, és kifejlődött a módszert kiszolgáló csavar- és szorító gyártás is. Ma már a Kreg Jigs® által fémjelzett fúrósablonokon kívül a Kreg más innovatív eszközöket is kínál a befogáshoz, csatlakozáshoz, vezetéshez, vágáshoz, maráshoz, méréshez és még sok egyéb faipari művelethez.

A Kreg kötés ™ hihetetlenül gyors, erős és egyszerű módszer a fa összekapcsolására. Ez lényegében azt jelenti, hogy egy furatot szögben fúrnak be egy munkadarabba, majd önmetsző csavarokkal összekapcsolják egy második munkadarabbal. Noha ez egyszerűnek tűnhet, a technika forradalmian új, mivel az összeszerelés befejezése után nem kell órákon át szorítani a kész munkadarabot, a ragasztás teljesen opcionális, és – mivel csak egy munkadarabot kell megmunkál ni- nincsenek igazítási problémák. A Kreg kötés ™ olyan egyszerű, hogy néhány könnyű lépésben felépíthető!
Fúrás
Az első lépés a furatok elkészítése az egyik munkadarabban. Ebben egy zsebfuratot hozunk létre egy speciális lépcsős fúróval, aminek eredményeként létrejön a sima fenekű „zseb”, amelybe a csavar illeszkedik, míg a csúcs létrehoz egy megvezető furatot a csavar számára, amellyel  a második munkadarabba vezetjük. A szerszám által létrehozott furat biztosítja, hogy a csavarfej szilárdan a furat alján helyezkedjen el, ami hihetetlenül erős és szoros illesztést eredményez.
Minden Kreg Jig® egy egész élettartamra  garantált edzett acél fúróvezetőkkel rendelkezik, amelyek pontos szögben vezetik a fúrót, miközben elkészül a zsebfurat. A zsebfurat szöge az anyagvastagságtól függően optimalizálva van a szilárdság és a rugalmasság szempontjából, és biztosítja, hogy a csavar mindig a munkadarab közepén legyen.
A zsebfurat fúrásához egyszerűen helyezze a munkadarabot a Kreg Jig®-be, rögzítse a beépített , vagy külső szorító  segítségével, állítsa be a mélységét, és fúrja ki a lyukat!  Panelek illesztésénél  6-8 hüvelyenként ( 15-20 cm-enként) fúrjon egy-egy furatot.  Sín / merevítő illesztésekhez tegyen két furatot egyenletesen elosztva a munkadarab szélességétől függően. A Kreg Jig® 1/2/3 egyedileg elhelyezett furatot tartalmaz, így a munkadarabhoz mindig megtalálható a megfelelő furat.
Behajtás
A zsebfurat kifúrása után a második lépés a munkadarabok összekapcsolása a speciális Kreg önfeszítő csavarokkal. A munkadarab-párok előre rögzítése biztosítja, hogy a csavar behajtásakor az a helyére kerüljön anélkül, hogy a második munkadarabot elő kellene fúrni. A két munkadarab rögzítésére a legcélszerűbb a Kreg gyorsszorítók (derékszög szorító) használata. A csavar meghúzásával a kötés kész, nem kell igazítani, nem kell várni a ragasztó megszáradásáig. Körülbelül egy perc alatt hihetetlenül erős kötést hozott létre, amely minimális (ha egyáltalán) csiszolást igényel.

Melyik Kreg sablont válasszam ?

A zsebfurat készítéséhez a Kreg több sablont is kifejlesztett,  ezek némelyike speciális célt szolgál, a következőkben a választáshoz adunk segítséget.
Alapfelszerelésként,  műhelymunkákhoz, valamint kisebb alkatrészek kötéséhez a klasszikus K4 típus a legmegfelelőbb. Ez munkapadra szerelhető, széles beállítási (vastagság, távtartás) lehetőséggel kisebb, közepes munkadarabok számára is.  Nagyobb munkadarabokhoz, illetve külső munkákhoz a fúróvezető kiszerelhető, így az bárhol  bevethető.

Az új 300 széria (320 és 310) hordozható kivitel  bármilyen széles, vagy hosszú munkadarabhoz használható.
A Kreg Mini és a HD változat speciális célt szolgál, az egyik a mini kötésekhez szűk helyre, a másik az extra nagy táblák használatára.

A jig beállítása


A típustól függetlenül a sablon beállítása hasonló, a lényeg az anyagvastagsághoz való igazítás, azaz a csavar elhelyezése nagyjából a favastagság közepén. A standard méretekhez –  1/2 “, 3/4”, 1 “stb. anyagvastagság- beállítható az ütközőpont, de fontos a megfelelő csavarhossz kiválasztása is. A Kreg csavarok számos olyan egyedülálló tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek a Kreg kötés ™ elsőosztályú minőségét támogatják.

Furat távolság
A kötés kialakításának fontos része a zsebfurat egyenletes elosztása a munkadarab szélességében.  A K4 Kreg Jig® három fúróvezetővel rendelkezik, ezek különbözőképpen kombinálhatók, amint azt a következő ábra szemlélteti.

A 320 verzió két vezetője közül a távtartót kiszedve állítható a furattávolság.

Befogási szempontok


A csavarok behajtásakor a munkadarabok elmozdulhatnak. Ennek megelőzésére legjobb módszer a Kreg szorítók használata, lapos munkadarabnál a klasszikus, vagy Automaxx®  szorítók,  míg a derékszögű , vagy sarokszorító jó választás a szekrényekben, polcokban lévő 90 ° -os illesztésekhez.

Zsebfuratok takarása
Ha a projekt látható területén használja a zsebfuratos kötést, a furatok takarása megoldható a készen kapható tömörfa, vagy műanyag furattakaró dugókkal. Egy másik lehetőség a Kreg egyedi zseblyukas vágóadaptere, amely a K5, vagy K4 Kreg Jig® készülékkel működik. Ezzel saját anyagából készítheti a furattakarót a dugóvágó bit segítségével.

Tekintse meg a teljes rendszert webáruházunkban

Bejegyzés megosztása
  , ,


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük