Faipari gépek a KENTECH KFT.-től

Mit is tud egy légszűrő berendezés, és miért van rá szükség ?

Egy asztalos műhely tudvalevően nem tartozik a tiszta levegőjű helyiségek körébe, porkoncentrációja általában ártalmas az emberi egészségre. Ma már minden faipari géphez kötelező elszívót használni, de ezen elszívó berendezések porzsákja 30 mikronnál kisebb részecskéket nem fog fel, azok bekerülve a légáramlatba beszívjuk őket, és tüdőnkbe lerakodva egészségünket károsítja. Ezen felül felület megmunkálási tevékenységekre is károsan hat a szálló por.

A JET légszűrő berendezései ezen a problémán segítenek, A tökéletesen tiszta levegőt a műhelyben a légszűrő berendezés egyedi felépítése, a kétszintes tisztítás, a különböző opcionálisan beépíthető szűrők,  az időzítővel ellátott távirányító, és a beállítható 3 sebességfokozat. biztosítja.

A légszűrő berendezés alapfelszereltségét a belépő antisztatikus szűrő képezi, amely alkalmas a asztalos műhelyben található por szűrésére. A levegő az elektrosztatikus külső szűrő után a belső finom szűrőbe jut, majd tisztítva vissza a terembe. 98% -ban kiszűri az 5 mikron méretű, 85%-ban az 1 mikron méretű részecskét.

A belépő szűrőt  kicserélve az opcionálisan kapható a JET aktív szénszűrőre kibővíthetjük  az egység használhatóságát akár fémipari, festő műhelyekbe. Ez a szűrő aktív szénből készült, és ennek köszönhetően egyedi és páratlan tulajdonságokkal rendelkezik. Képes befogni illékony anyagok széles spektrumát festő műhelyekben, elpárolgott folyadékokat, mint a víz vagy olaj, tiszta biogáz vagy földgáz.

Hogyan válasszuk meg a légszűrő teljesítményét, és hová helyezzük el azt ?


A légszűrők két legfontosabb kritériuma a levegő térfogata és a szűrőbetét. Ez utóbbiról már esett szó, a JET kettős légszűrő  1 mikron szemcseméretig tudja a port szűrni, ez általában a fa finom csiszolásánál keletkezik.

A teljesítmény, illetve levegőáramlás meghatározásánál egy egyszerű képletet ajánlunk: a helység térfogatát megszorozva a levegőcsere számával óránként (optimálisan 6-8), és  osztva 60-nal. Számolni kell viszont a szűrők beépítése miatti veszteséggel is, amely akár 25 – 40%-t jelenthet szűrő típusától függően, ezért helytálló 1,3 veszteségi együttható használata.
Egy példán bemutatva: helységméret hossz 7m, szélesség 4m, magassága 3m.

Képlet: 7x4x3x6x1,3/60 = 10,92 m3/perc Ez a minimálisan szükséges teljesítmény.

Fontos szempont a berendezés elhelyezése is. A szűrő egységet kb. 2,5 – 2,8m magasan helyezzük el (legalább 1,8 m-re a padlótól, optimálisan alulról a teljes magasság 2/3-ánál ). Helyezzük a légszűrő egységet a hosszabb fal mentén, hogy a belépő rész (szívás) kb 1/3 távolságra legyen a rövidebb faltól. Maximum 10-15 cm-re szereljük a faltól. Továbbá fontos az elhelyezés az ablakok és ajtók tekintetében is, nyitott ajtó teljesen megváltoztathatja a légáramlást.


A kilépő levegő minősége a legfontosabb meghatározója a levegő keringésének és szűrés minőségének. A kimenetnél tiszta levegő áramlik, ezért azon a részen ajánlatos tartózkodni a legtöbbet. Ha szokatlan alakú műhelyünk van, vagy két kisebb térből áll, jobb két kisebb légszűrőt alkalmazni, mint egy nagyot.

Bejegyzés megosztása
  , ,


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük