Faipari gépek a KENTECH KFT.-től

Lamello P System kötőelem a Solar Decathlon versenyen

Nem tudom hányan nézték meg a még szeptember végéig megtekinthető „Solar Decathlon” verseny jövőbemutató, és egyetemisták által felépített házait, gyanítom a nagyközönséghez nem jutott el a híre. Mi még a verseny lezárása előtt látogattuk meg, mivel érdekelt, a jövő szakemberei milyen új, energiatakarékos, és megújuló technikával képzelik el környezetüket.

A versenyről röviden annyit kell tudni, hogy a 2002 óta megrendezett  Solar Decathlon a világ mára legjelentősebbé vált nemzetközi, egyetemek között zajló építőipari innovációs versenye.

A kezdeményezés alapvető célja, hogy a fiatalok kreativitására és innovációs képességére építve az egyetemi kutató-fejlesztő bázisok ipari partnerekkel, szponzorokkal együttműködve olyan innovatív, energiahatékony házakat tervezzenek, amelyek a megújuló energia és a tudatos erőforrás használatra alapozva, fenntarthatóságot demonstráló mintaotthonok lehetnek.
Minden csapat kapott országának megfelelő konkrét feladatot, pl. a két magyar csapat, a BME , valamint a Pécsi Tudományegyetem egy algériai egyetemmel együttműködve az un. „Kádár-kocka” , a 60-as évek kockaházának megújítását, a jelen környezetbe történő átalakítását.

A két egyetem különböző úton közelítette meg a feladatot.  A BME csapata a KOEB modullal rukkolt elő, mely többek között a Kádár kocka jellegű házakba is beépíthető, pl. különböző gépészeti modullal bővítve azt, teljes hűtés-fűtés korszerűsítést, a mai kornak megfelelő energiatudatos rendszert kapunk. A modulok tetszés szerint választhatók, pl. hőszivattyús hűtés/fűtés, a napenergia hasznosítása,  az energia tárolása, vagy épp a háztartásban keletkező szürkevíz újrahasznosítása. Érdekes megoldás még ennél a projektnél a gabion fal, mely kő-növény-víz rendszerével nyáron a hűtésről, télen a fűtésrásegítésről gondoskodik.

A pécsi egyetemisták különös hangsúlyt helyeztek a külső környezetre Hungarian NEST (fészek ) elnevezésű projektjükkel. Mozgatható külső árnyékoló falaikkal kibővítették a kockát, a ház belső elrendezését is átalakítva. Egyedi megoldás  a Venturi torony, mely  nyáron segíti a passzív szellőztetést, míg télen – a beépített tükrök segítségével – a fény átadását a lakótérben, valamint  az épület alatti hűtő labirintus, mely a hűtött friss levegőt juttatja be a helyiségekbe. Gyalog-akácból szövött árnyékoló falaik kifejezetten esztétikusak és praktikusak.

A zsűri különböző szempontok alapján – decathlon, tehát tízpróba – mérte a versenyben résztvevő nyolc ország tíz csapatának projektjét, melyben a komfortfeltételek mellett nagy súllyal szerepelt az energiahatékonyság, megújuló energiák használata, fenntarthatóság  és a környezettudatosság. Az összesített pontok alapján a francia csapat végzett az első helyen egy régi francia városnegyed rehabilitációs tervével, a második helyezést a holland egyetemisták szerezték, akik kihasználatlan irodaépületek átalakítását célozták meg azzal a nem kis céllal, hogy energiafelhasználóból energiaátadóvá váljanak, így épülve be a környezetükbe.  Személy szerint nekem ez a projekt tetszett a legjobban, a legtöbb újdonsággal, legkomplexebb koncepcióval itt találkoztam.  De talán hozzájárult ehhez némi szubjektív vonatkozás is, mivel a projekt összes bútordarabja a LAMELLO P System kötőelemeivel volt felépítve.

Az ehhez hasonló versenyek, bemutatók talán nem nyújtanak konkrét megoldásokat a most építkezés előtt álló érdeklődőknek, hiszen a bemutatott gépészeti konstrukciók,  –melynek mérési adatait a verseny alatt folyamatosan tesztelték-  ma  még  az átlag építkező számára megfizethetetlenül drágák.  Megtekintésük  viszont  mindenképpen nagyobb figyelmet érdemel, nemcsak azért, mert a jövő technikáját, technológiáját ismerhetjük meg, hanem koncepciójuk, környezettudatos odafigyelésük  követendő példaként szolgálhat mindenki számára. Megtekinthető Szentendrén, az ÉMI székhelyén.

Bejegyzés megosztása
  


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük