Faipari gépek a KENTECH KFT.-től

Folyamatos – in-line – fanedvességmérés

A fa alapanyag, illetve félkésztermék nedvességtartalma meghatározó jelentőségű a feldolgozás folyamatában. Az ipar különböző területein a felhasználás módjától, az iparágtól, és a faanyag tulajdonságától függően eltérő az optimális, illetve elfogadható nedvességtartalom.

A fanedvesség mérésére többfajta mérőkészülék kapható, de hazánkban még aránylag kevés a folyamatos mérésre alkalmas, un. in-line fanedvességmérő készülék. A továbbiakban ilyen típusú készüléket szeretnénk bemutatni két verzióban:

– egy teljesen automata, akár 20 m/sec sebességgel haladó, számítógépes vezérléssel ellátott  berendezés

– egyszerűbb , kézi adagolású 2 m/sec haladási sebességű folyamatos mérésre alkalmas készülék

holland FMI berendezés a fanedvességet a termelés, feldolgozás folyamatában, a fa érintése nélkül méri. A berendezés integrálható a termelési sorba szortírozás, jelölés, vagy selejtezési céllal. Miközben a faanyag (tábla, deszka, vagy ragasztott tömbösített anyag) hosszában előrehalad 600, vagy 1200 m/min sebességgel, a szenzor másodpercenként 400, ill. 500 mérést végez a faanyag teljes hosszában.

A berendezés 2 egységből áll:                   

– szabályzó/mérőegység

– U alakú szenzoros továbbító egység

A mérőműszer mikroprocesszor vezérléssel ellátott, az adatok – fafaj; méret; a max./min. átengedhető nedvességtartalom; a beavatkozás módja, ha a mért eredmény a megadott limiten kívül esik – a felhasználó által programozhatóak. A széleskörű software program menüsorokkal dolgozik, és funkciós kulcsok segítségével a működtetése egyszerű. Az adatok printerre, vagy számítógépre továbbíthatók. Riportok, statisztikák készíthetők MS Excel, vagy Access segítségével.

software 250 előre programozott menetrenddel rendelkezik, de a felhasználó is szabadon beállíthatja az alábbi paramétereket:

  • fafajta (16 karakter)
  • rakatjellemzők
  • sűrűség
  • méret
  • csúcs, átlag, vagy real-time jelzés
  • max. és min. fanedvesség érték
  • kalibrációs eljárás (automatikus/manuális)
  • kalibrációs optimalizálás

A másik megoldás a kisebb üzemek számára lehet előnyös, mivel nem igényli az automata továbbítást, és ára töredéke az első verziónak.
Ez a cseh PMV03 in-line nedvességmérő berendezés, amely szintén folyamatos jelleggel méri a mérőtappancsa alatt áthaladó faanyag maximális nedvességtartalmát. Hőmérséklet-kompenzációval van ellátva, ami azt jelenti, hogy a külső hőmérséklet azonos a feldolgozandó anyag hőmérsékletével.

A berendezés lehetővé teszi a felső fanedvesség határértékek beállítását, amelynek túllépését a készülék jelzi, a mért faanyagot nedvesnek jelöli, ezáltal a nedves fák szelektálására alkalmas, stb.
Az anyag ajánlott szélessége legalább 25 mm, a vastagsága változhat, 20 és 55 mm között ajánlott.
A faanyag előtolási sebessége 2 m/s.
A mérés pontossága a megfelelő beállítás esetén ± 1%, a 6-15% mért fanedvesség tartományban.
A készülék 230V-os 50Hz-es hálózatról üzemeltethető.

A berendezés 2 részből áll, egy mechanikus és egy elektromos szerkezetből. 
A mechanikus rész feladata, hogy megfelelő feltételeket biztosítson a fa nedvességének méréséhez és könnyen felszerelhető legyen.

A készülék elektromos része mérőszondát tartalmaz, amely a fanedvesség tartalom vezetőképességét, ellenállását méri, és ezt továbbítja a kijelző készülékhez.

Bejegyzés megosztása
  , , , , ,


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük