UNICHTERM - Fagyálló hűtőfolyadék

 

  FAGYÁLLÓ HŰTŐFOLYADÉK, KÖZVETÍTŐKÖZEG VÁLASZTÁSA

A hűtőfolyadék, a közvetítő közeg válásztását két tényező határozza meg :

1. Fizikai tulajdonságok
Alap követelmények – magas hűtőkapacitású átvitelalacsony mennyiségű átfolyásnál, a hűcserélő és a környezeti hőmérséklet értékek közötti kis külömbözettel, szivattyúzás alacsony költségeinél. Ezt elérhetjük ha a hűtőfolyadék, a közvetítő közeg magas értékű fajhővel, jó hővezetéssel, és alacsony viszkozitással rendelkezik.

2. A környezetre való hatás
A hűtőfolyadék, a közvetítő közeg választásánál legfontosabb szempontok a következők: toxicitás, biológiai lebomlás, a fémekre ható korrózió semlegesség, tűzveszélyesség – a nem éghetőség és a megsemmisíthetőség. Például a glikolok megsemmisítését csak égetéssel lehet elvégezni, ami plussz költségekkel jár. A hűtőfolyadék, közvetítő közeg fuvarozása nem igényel különös biztonsági intézkedéseket (ADR, RID előírások), mivel nem mérgező és nem gyúlékony. Ezek a tulajdonságok előnyösen befolyásolják az anyaghoz kapcsolódó fuvarozási, raktározasi, feltöltési és kezelési költségeket. A szekunder (indirekt) hűtőrendszerek , illetve a klimatizációs rendszerek élettartamára nagy hatással vannak a hűtőfolyadékban, a közvetítő közegben lévő korróziót megelőző adalékok. Az NGL nem mérgező, biológiailag gyorsan lebomló anyagokat tartalmaz, nem tűzveszélyes, nem támadja meg a környező fémes elemeket és magas élettartammal rendelkezik. Megsemmisítése: bő vízzel való hígítás után a közműcsatorna rendszerbe a vízügyi hivatal tájékoztatásával, beleegyezésével kiengedhető.
 

  AZ NGL ALKALMAZÁSA

Az NGL – szekunder hűtőkörökbe, a közvetett hűtésre alkalmas hűtőrendszereknél, klimatizációs rendszereknél, hőszivattyúknál és más hűtőberendezések feltöltésére használatos. Maximális üzemeltetési hőfok 60° C. Kedvező tulajdonságai miatt megnőtt az élelmiszer iparban való használata ( húsüzemek, tejipar, sörgyárak, stb). A rendszerben keletkező hibák (szivárgás, stb) gyors felfedezése a piros szinezőjének ( E 124 Brillant Ponceu 4R élelmiszeri festéknek ) köszönhető, ellenőrízhető a rendszer UV (ultraibolya) lámpával.

Az NGL hűtőfolyadékot az elvárt fagyásponttal készítjük el ( max -55° C). Tilos vízzel, vagy egyéb folyadékkal higítani. Utántöltésre kizárólag NGL-t használjunk.

Az NGL elektrolit tulajdonságokkal rendelkezik. Galvanikusan védett, illetve elektroforézissel lakkozot felületekről eltávolítja a bevonatot. Továbbá a rendszerben lévő korróziót, vízkövet és szennyeződést az NGL feloldja, eltávolítja. Ezért bekövetkezhet a csövek és a szivattyúk eldugulása, telepítéskor, installáláskor a rendszert el kell látni szűrőberendezéssel. Az NGL fizikai és vegyi tulajdonságaira rossz hatással lehet a rendszerben lévő magas szennyeződés, amit a vízkő illetve a korrózió okoz. Ebben az esetben a rendszerből az említett szennyeződést a feltöltés előtt el kell távolítani.

 

  A HŐCSERÉLŐ FELÜLETEK TISZTASÁGA

Az NGL kihasználja a felületekre aktív korróziót csökkentő inhibítorokat. Ezek által a felületen hidrofób réteg keletkezik, ami gátolja a korróziót előidéző vegyületek hatását. A rendszer felülete ezáltal védett a szennyeződés lerakodása ellen. A szennyeződéseknek (oxidok, szulfátok, karbonk, szilikátok, stb) negatív hatásai vannak:

csökken a hőátadás,mivel a szennyeződésnek kisseb a hővezetési képessége mint csövek vagy egyéb hőátadók anyagainak.
a szennyeződések lerakódása miatt csökken az átfolyási keresztmetszet, érdesebbek a belső felületek, ezzel nagyobb terheléssel dolgoznak a szivattyúk.
A szakemberek becslése szerint, több millió dollár veszteséget okoznak a szennyeződésből keletkezett károk.

Mi történik abban az esetben, mikor a rendszer melyet NGL-el töltünk fel már szennyezett? Az NGL magas pH értéke, alacsony felületi feszültsége és az adalékok hatására nagyon rövid időn bellül leválik a falakról a nem kívánt szennyeződés, lerakódás. Az NGL segítségével a letisztított falakon hidrofób réteg keletkezik. A rendszerben lévő szennyeződést le kell szűrni, szűrőbetétet kell alkalmazni.
 

http://www.unichterm.cz/hu/


Vissza az előző oldalhoz
Vissza a kezdőlapra
Fel az oldal tetejére