Candidus Prugger - hajlítható fa

 

  Hajlítható fa

Mi a szabadalmaztatott hajlítható fa ?
Ez a speciális fa 100 x 120-as keresztmetszetû hasábfából /bükk, kõris,juhar, tölgy / készül különleges eljárással.
A faanyagot elõször gõzölik, majd -mialatt folyamatosan nedvesítik-, összepréselik addig, amíg a hosszúsága 20%-kal csökken, majd formába szorítva szárítják.
A fa könnyen megmunkálható hagyományos eljárásokkal: faprofilként íves és egyenes felületekre, üvegezõlécként és egyéb dekoratív elemek készítésére használható. Ezek a profilok mind szárazon, mind nedvesen 1:10 radiusban hajlíthatók, tehát egy 10 mm vastag anyag 100 mm rádiuszban hajlítható.
A rendelhetõ leghosszabb hajlítható fahasáb 220 cm bükkbõl, 165 cm kõrisbõl, juharból és tölgybõl. Hossztoldott kivitelben rúdanyagként már 6 m hosszban is rendelhető!
A hajlítható fa kapható különbözõ készprofilban, éllécként, négyszögprofilként, rúdként különböző átmérővel, és hasábban is tetszõleges profil kimarására. Standard fahasáb méret kb. 10x12 cm keresztmetszettel maximum 220 cm hosszban.
 
Amikor a hajlítható fát használjuk.....
A hajlítható fa rugalmasságánál és hajlékonyságánál fogva nem merev, mint a hagyományos fa. Ebbõl kifolyólag marás közben szorosan kell vezetni. Ajánlatos ezért a profilt oldalirányba marni, majd ezt követõen körfûrésszel levágni a hasábból. A szerszám lehetõleg kisebb átmérõjû legyen és az átlag keményfához képest 20%-al nagyobb fordulatszámmal dolgozzunk. Megmunkálás közben figyeljünk a szálirányra, azzal szemben ne dolgozzunk !
A hajlékony fa használata közben tartsuk észben, hogy a fa -típusánál fogva- hosszában összemegy /max. 1%/ a nedvességcsökkenés következtében. A fa nedvesség tartalma kb. 10% a külsõ, és kb. 18% a belsõ részén./100 x 120 keresztmetszet/. Annak elkerülésére, hogy a fa hosszában összemenjen, tárolásra kerülõ fát soha ne szabjunk méretre, kizárólag felhasználás és végleges rögzítés elõtt. A hajlítható fa ragasztás után nem zsugorodik tovább.

Mire használható a hajlítható fa?
Elsõsorban bútorgyártáshoz, belsõépítészetben, dekorációként, valamint modellezésnél.
- kerek és ovális asztalokhoz,
- kerek, íves, sík felületekre,
- üvegezõ lécként, szegõlécként
- hajlított padlószegélyekhez, oszlopokhoz,
- karfához ,kézfogóhoz, és csigavonalakhoz.
A hajlékony fa megmunkálásához erõkifejtésre van szükség, mivel rugalmas, nem tartja meg az alakját, ezért ajánlatos fixen rögzíteni, vagy ragasztani. Erre a célra a hagyományos szorítók mellett elõnyösen használható a feszítõkötél és vaskapocs.
A vastagabb átmérõk pl. karfa, hajlításához csõhajlító eszköz használható, és javasolt a fa elõzetes megnedvesítése. Ilyen típusú elemek nyerhetõk 2-3 réteg hajlításával és ragasztásával. Több réteg összeragasztásával egészen kis rádiuszt is elérhetünk.
Hajlítható fa hasábméretek
Hajlítható profilok


Vissza az előző oldalhoz
Vissza a kezdőlapra
Fel az oldal tetejére